12 september: Lite dåligt med dagrapporter, men det har varit semester o pensionatet har varit tomt. Men nu sätter vi igång igen.

Har gjort ett par tävlingar i 3:an till med sådär resultat, se Yatzys sida.

Yatzy o jag har varit på fjällsemester i 12 dagar med Pia o Niklas som sällskap. Eftersom de inte varit med tidigare så gjorde vi lite rundturer på uppvägen så den tog 3 dagar. Första natten övernattade vi i Sveg. Vi körde sen över Flatruet o såg renar på fjällslätten. Vi gjorde ett besök på Vången (stor hästanläggning i Jämtland). Fortsatte upp genom Jämtland in i Norge för att sen övernatta i Gäddede. Vi var oxå o tittade på ett riktigt häftigt vattenfall, Hällingsåfallet. Mkt imponerande. Tredje dagens resrutt blev vildmarksvägen över Stekkenjokk o Klimpfjäll. Gjorde en avstickare till Fatmomakke, samernas kyrkby vid foten av Marsfjället. Vi fortsatte ner mot Stalon och Trappstegsforsen, ett vattenfall som ser ut som en jättetrappa. Mycket vackert. Vidare upp förbi Dikanäs och Umnäs för att vara framme vid stugan i Umfors. Den skulle vi ha som utgångspunkt för vära dagsvandringar i Vindelfjällens fantastiska värld.

Vi var uppe på kalfjället första dagen o bl.a. plockade vi riktigt mogna hjortron som blev till en utsökt sylt när vi kom tillbaks till stugan. Vi vandrade längs Rutjebäcken, en fjällbäck(?) som var full av s.k. grytor, utslipade (av sand och grus) hål i berget.

Tärna Fjällpark besöktes oxå. Där finns en uppsjö av de växter som man kan finna i den svenska fjällvärlden.

Artfjället fick ett besök av oss en dag. Där fick vi se vad naturens krafter kan ställa till med. Det hade varit jordskred under snösmältning och skredet hade ändrat vattnets väg ner från fjället.

Ett annat ställe som vi gjorde en vandring till var Atoklinten. Det är en bergsformation drygt 1000 m hög som höjer sig över omgivande fjällandskap. Där finns en offerplats dit många kommer för att offra bl.a. mynt. Man kan se mycket mynt som sitter instuckna i bergsskrevorna. Niklas o Pia "besteg" den högsta toppen, 1006 m. Jag stannade med Yatzy en bit nedanför.

Sista dagen åkte vi över till Norge för att göra ett besök på Svartisen, en gläciär, Norges näst största, 370 kvkm. (1/8 av Blekinges yta sammanhängande is). Det blev en lång vandring innan vi var vid glaciärkanten men det var det värt.

Hemresan fick oxå 3 dagar. Vi besökte Orsa Björnpark. Det var en fin anläggning där vi kunde se björn, järv, lo, isbjörn, varg, tigrar m.fl. djur. Vi fick se när de utfordrade djuren och det var intressant.

Sista dagen gjorde vi ett stopp i Värmland för att se om vi kunde hitta lite svamp. Vi plockade ca 10 liter på ett par timmar, riktigt roligt.

Yatzy var med på alla vandringarna utom björnparken. De var rädda om djuren så hon fick vila sig i bilen medans vi var inne i parken. En del bilder från hennes synvinkel kommer snart in på sidan oxå.

Efter 12 dagar var vi hemma i Blekinge igen med våra sinnen fulla av upplevelser. Det är inte utan att man längtar till nästa gång.