5 dec. Vintern har redan intagit vårt landskap. Vad skönt att man skaffat sig en traktor så snöröjningen går som en dans nu. Blir genomsvett när jag tänker på att jag snöröjde för hand tidigare.

 Har gått många skogsrundor på kvällarna och det är underbart vackert i skogen. Trots mörkret är det tillräckligt ljust för att gå. Och med svarta vovvar är det lätt att se dem i snön. Tyst och skönt. Har just gått en runda och nu börjar det snöa igen. Det knastrar i spisen och en kopp kaffe sitter fint.

Stalljobbet i Ljusaryd avancerar. Nu börjar man få en uppfattning hur det blir.

Sen sist jag skrev har vi gjort en Lydnadsstart i 3:an.  Gick hyfsat. Tappade av lite på slutet av programmet. Fick ihop 248,5 p o vann klassen.

Vovvarna gillar verkligen snön, framförallt Yatzy. Hon blir som galen när hon får tag i sin boll och far runt som en snöplog i snön, lycklig vovve!

I em blir det julbord tillsammans med grannen i norr. Ska bli gott.

11 dec:  Julbordet (se ovan) vi intog på Nebbebodagården i Olofström var mycket gott.

Igårkväll firade vi Niklas. Vi åkte till Snärjeskogen där vi började med att inta mycket gott grillat. Efter maten klev vi i badtunnorna, 38-40 gradigt vatten. Det var 8 grader kallt i luften. Att med jämna mellanrum rulla sej i snön eller ta ett dopp i bäcken och sen kliva i det varma vattnet igen var riktigt skönt. Efter ett par timmars bad var det dags att inta desserten som avslut tillsammans med ett gott dricka. En mycket skön och avslappad kväll.

Har varit uppe i Ljusaryd idag med en del grejor till stallet. Imorn ska vi montera ihop dörrarna. Nu börjar det ta form.

Idag har det varit mildväder så gårdsplanens packade snö har blivit slask som inatt förmodligen fryser till is. Se där: nu är det som det brukar med den sydsvenska vintern.

25 dec: Tittar tillbaka några dagar. En riktig vargavinter så här långt. Snöröjt i stort sett varje dag. Börjar bli ont om plats... Men vi har fått en vit jul.

Igår, julafton var det julkalas hos Monica på Svarte Mosse. Glögg, julmat, godis. Det var gott o trevligt. Tomten kom med ett presentkort till mej i en affär som har det mesta som en som jag har nytta av, verkligen juste! Tackar! Tyvärr har jag fått en släng av förkylning så nu får det bli en kur av det goda vid sängdags.... Hoppas det hjälper. Idag har det varit inomhus förutom hundrastningarna. TV-tittande till och från. Såg en dokumentär om Susan Boyle, den vackraste rösten jag hört på länge. Hennes "Who I was born to be" är otroligt fin! Sen fick vi en nostalgitripp tillbaka i Astrid Lindgrens jul, Pippi, Ronja, Kajsa Kavat, Tjorven o alla de andra, var riktigt roligt. Nu har vi ätit lite julmat till kvällsmat och nattkuren är inmundigad så det närmar sej sova. Imorn, Annandagen, kommer mina syskon med bihang och några andra hit vid 10-tiden, för en skinklunk med glögg o tilltugg. Efter lunken blir det ett litet julbord. Det blir säkert trevligt och gott. Nu hör jag att Gunde stimmar runt i "Fångarna på fortet", Skynda! Skynda!

Det är juletid och då tar vi det lugnt.